KVALITETER & GODE RÅD

NATURFIBRER

Ull - betegnelse brukt om fibrer fra sauer og også om hår fra andre dyr som brukes til tekstilproduksjon, f.eks. angora- og kasjmirgeit, kamel, vikunja og alpakka.
Ca. halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen. Merino blir også brukt som betegnelse for alle finere ulltyper.
Ullfibrenes overflate er dekket av skjell som ligger over hverandre som takstein. Utenpå skjellene ligger en tynn hinne, epikutikulaen; denne gjør fiberoverflaten
vannavstøtende, men er gjennomtrengelig for vanndamp.
Skjellene og krusningen fører til at tekstiler av ullfibrer inneholder mye luft, tekstilene får dermed en spesielt god varmeisolerende evne. Ullfibrenes beskaffenhet gjør at de kan ta opp relativt store mengder fuktighet fra den omgivende luften uten at den kjennes våt.

Tips om ull - Ull loer og krymper lett hvis den får for røff behandling. Ull må ikke legges i bløt. Vask på ullprogram med et finvaskemiddel (f.eks Milo), med mindre vaskeanvisningen viser til håndvask. Ull blir ødelagt av klor. Ull tåler skånsom sentrifugering, men ikke tørking i tørketrommel.
Visste du at ull har den egenskap at lukt forsvinner hvis du lufter det ute i ren frisk luft?


Silke - finfibret, myk og særdeles glansfull.
Kommer fra kokongtråder spunnet av silkeormer. Krøller bare litt og har en god isolerende evne.
På lik linje med andre naturfibre kan den oppta mye fukt og er derfor behagelig å ha på.

Tips om silke - Silke må ikke vris i vask. I de fleste tilfeller vil silkeplagg ha renseanvisning.
Hvis silkeplagget kan vaskes, må du bruke kjølig temperatur på vaskevannet. Husk også å bruke milde vaskemidler. Høy temperatur og sterk såpe ødelegger silken. Plagget mister noe av glansen og føles "sprø". Vær varsom ved stryking, unngå vanndråper. Bør helst strykes når plagget er fuktig og på vrangen.



Bomull - kommer fra de fine, tynne frøhårene på bomullsplanten. Kvalitetsforskjellen på bomullfibrer ligger først og fremst i fiberlengden: Jo lengre fibrer, desto bedre kvalitet og lettere er den å gjøre ren. Bomull har en god evne til å ta opp fuktighet og føles derfor behagelig mot kroppen ved normal bruk.

Tips om bomull - Ubehandlet bomull kan normalt maskinvaskes ved 95°C. Men på grunn av etterbehandling som tekstilfarge og trykk er det mange plagg som ikke tåler mer enn 30-40°.
Kroppsnære plagg av bomull bør vaskes ved 60°C for tilstrekkelig rengjøring.



Lin - fremstilles av stenglene på linplanten. Lin er mer slitesterk enn bomull. Fibrene er glatte, og smuss fester seg ikke så lett. Lin opptar fuktighet og avgir den raskt igjen. Luft blir bare i liten grad tatt opp i fibrene, dette er noe av grunnen til at linplagg kjennes kjølig i varmt vær.

Tips om lin - De fleste typer vaskemidler kan brukes, men lin bør ikke gnikkes eller vris i vask.
Kan vaskes og strykes på høye temperaturer, og bør også strykes i fuktig tilstand.



Viskose, Rayon og Modal - Tre stoffer laget av samme materiale - cellulose fra tre. Forskjellene ligger i stoffenes blankhet og slitesterkhet. Alle tre ligner på bomull, men tåler ikke like høye vasketemperaturer. Ved hjelp av forskjellige behandlingsmetoder, kan tekstilene etterligne også lin, silke og ull. Varmen slippes ut gjennom stoffet, og derfor er viscose, rayon og modal behagelige i varme og fuktige klima.

Tips om viskose - Sjekk alltid vaskeanvisningen, men normalt kan viskose vaskes ved 40°C på skånsomt program. Viskosefibrene trekker seg sammen ved vask, og strekker seg ut igjen ved stryking.



Cupro - er den fineste og sterkeste av de klassiske cellulosefibrene. Den ligner mye på silke og kan spinnes enda finere enn silketråder. Chiffong produseres ofte av cupro. Fiberen har flott glans og krøller lite. Den er også krusete som merinoullen, og er derfor varmeisolerende.
Tips om cupro - kan vaskes på inntil 40°C  med fint vaskemiddel. Skal ikke gnis eller gnikkes på. Strykejernet bør være mellomvarmt og plagget bør strykes på vrangen i fuktig tilstand.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar